четверг, 27 января 2022 г.

 Дистанційний урок виробничого навчання


від 28.01.2022р.
Тема 2:  Приготування соусів
Тема уроку:               Приготування холодних соусів і заправок.
                                       Приготування фірмових соусів підприємств харчування.

Приготування соусу-майонезу з корнішонами.

Приготування соусу – майонезу з хріном.

Приготування соусу - хріну.

Приготування заправки гірчичної.

Приготування заправки для салатів.

Вимоги до якості. Правила відпуску.

а) навчаюча –  навчити учнів готувати та подавати соуси....
Зміст роботи:

1.  Розробити технологічну карту згідно страви, яку будете готувати на три порції!!!!

2.          Приготувати посуд і інвентар.
3.          Організувати робоче місце
4.          Приготувати інгридієнти згідно технологічної карти.
5.          Оформити звіт.
6.          Зробити висновки.
7.          Прибрати робоче місце.
8.         Надіслати фото- або відео-звіт майстру в/н в особисті повідомоення в ТЕЛЕГРАМ або в ВАЙБЕР.

Час на виконання роботи - 6 годин
Надсилати фото-, відео-звіти до 15:00 год поточного часу

Вимоги до фото-, відео-звіту включає:
-          Фото особисте на робочому місці у спецодягу можна селфі, щоб було видно робоче місце);
-         Фото послідовності технологічного процесу приготування страви;
-         Фото подачі страви з технологічною картою або відео захист приготування страви з послідовністю технологічного процесу приготування страви;
-         Особисте фото зі своєю стравою( подають ті, хто не подає відео-звіт)
Хід роботи
Зробити  соус за вибором або салатну заправку .


( під час виконання роботи дотримуватися правил техніки безпеки та послідовності технологічного процесу.... фіксувати послідовність технологічного процесу на фото аба відео..)
Вимоги до якості. Відпуск

Соуси

Гаспачо

Ідеально поєднується з яловичиноюсвининоюбараниною та  куркою.

Час приготування: 1 година

Кількість порцій: 8

Інгредієнти:

  • 1 кг томатів
  • 250 г червоного перцю
  • 200 г огірків
  • 150 г багета (вчорашнього)
  • 2 зубчики часнику
  • 100 мл води
  • 2-3 ст. л. оливкової олії
  • сіль, цукор, чорний перець за смаком

Спосіб приготування:

Перець викласти на жаромстійку форму і запікати впродовж 20 хвилин в духовці, попередньо розігрітій до 200 ° C. Томати очистити від шкірки і порізати великими кубиками. Часник очистити і подрібнити. Багет нарізати скибочками, зрізати скоринки і залити водою. Перець дістати з духовки, очистити, видалити насіння і крупно порізати. Всі інгредієнти змішати, посолити, поперчити, додати цукор і оливкову олію і збити в блендері. Ретельно перемішати. Якщо в цьому є необхідність, додати трохи води. Прибрати в холодильник на кілька годин.

Гаспачо | Мястория

Сальса верде - гострий соус до м'яса, який ви оціните

Прекрасно ладнає зі стейками з яловичинисвинини і птиці.

Інгредієнти:
  • 1 невеликий пучок кінзи
  • 1 лимон
  • 1 цибулина
  • 30 мл соняшникової олії
  • 1 перець халапеньо
  • 600 г фізалісу
  • 3 зубчики часнику
  • сіль
Спосіб приготування:

Фізаліс очистити і промити. Перець нарізати уздовж, попередньо видаливши насіння. Цибулю нарізати половинками. Покласти овочі в жаростійку форму і окропити олією. Помістити на 5 хвилин в духовку, розігріту до 230 ° С. Після закінчення часу перець прибрати. Фізаліс перевернути, через 5 хвилин ще раз повторити цю дію. Часник, зелень і спечені овочі подрібнити в блендері, влити сік лимона і посолити. Додати рослинну олію і перемішати. Подавати остиглим. 

Острый соус для мяса | Мястория

Домашній гострий соус табаско для м'яса

Інгредієнти:
  • 150 мл води
  • 1 цибулина
  • 20 мл оливкової олії
  • 150 г перцю чилі
  • гілочка петрушки
  • 4 томати
  • 2 ч. л. цукру
  • морська сіль
  • 20 мл винного оцту
  • 2 зубчики часнику
Спосіб приготування:

Перець подрібнити, попередньо видаливши насіння, залити окропом і залишити на півгодини. Томати, цибулю, часник і петрушку помістити в чашу блендера і подрібнити до однорідної маси. Злити рідину з перців, залишивши близько 4 столових ложок. Помістити перець в чашу блендера і подрібнити. У сковороді розігріти оливкову олію і додати пюре. Посолити, влити винний оцет, додати цукор і перемішати. Уварювати до консистенції сметани. Готовий соус охолодити.

Рецепт острого соуса к мясу | МясторияГострий томатний соус з хроном 

Інгредієнти:
  • 350 г томатів
  • 200 г солодкого перцю
  • 100 г хрону
  • 2 зубчики часнику
  • 1 перець чилі
  • гілочка петрушки
  • сіль, цукор
Спосіб приготування:

Всі інгредієнти очистити, промити, крупно нарізати і подрібнити у блендері. Посолити і при необхідності додати цукор. Проварити і стерилізувати. Зберігати в холодильнику в щільно закритій ємності до тижня.
У разі, якщо ви збираєтеся заготовити про запас, необхідно додати в готовий соус оцет (6-9%), до приємної кислинки, розлити по сухим стерилізованим банкам і щільно закрити. Такий соус зберігається в прохолодному місці 2-3 місяці.

Гострий соус з чорної смородини

Інгредієнти:
  • 150 мл червоного вина
  • 1 ст. л. кетчупу
  • 200 г смородини
  • 3 ст. л. соєвого соусу
  • 3 зубчики часнику
  • мелений чорний перець
Спосіб приготування:

З'єднати промиту смородину і вино. Проварити 5-7 хвилин. Пропустити через мілке сито. Додати гострий кетчуп, соєвий соус, чорний мелений перець, цукор (за смаком) і подрібнений часник. Ретельно перемішати. Поставити в холодильник на 3 години.

Острый соус из черной смородины | Мястория

Вишневий соус з перцем чилі 

Інгредієнти:
  • 3 ст. л. оливкової олії
  • 2-3 зубчики часнику (подрібнити)
  • 1 середній солодкий лук (нарізати кубиками)
  • 2 ст. л. солодкого соусу чілі або меду
  • 200 мл кетчупу
  • ½ перцю чилі
  • 2 ст. л. коричневого цукру
  • 2 ст. л. яблучного оцту
  • ½ ч. л. свіжого тертого імбиру
  • сіль і мелений чорний перець за смаком
  • 500 г вишні без кісточок
Спосіб приготування:

Нагріти олію в сотейнику. Додати часник, цибулю і трохи підрум'янити. Потім додати кетчуп, коричневий цукор, оцет, воду, солодкий соус чилі, імбир, перець чилі, сіль і перець за смаком. Довести все до кипіння і додати вишню. Готувати соус впродовж 15-20 хвилин, поки не загусне. Зняти з вогню, дати трохи охолонути і подрібнити в комбайні до однорідної маси.

Цікаво. Американські вчені з'ясували, що перець чилі сприяє схудненню за рахунок прискорення метаболізму. В чилі міститься капсаїцин - речовина, що відповідає за пекучість. Він запускає процеси окиснення в жирових прошарках, сприяючи використанню калорій, які надходять в організм.

Соус з йошти і ожини до м'яса птиці

Інгредієнти:
  • 200 мл червоного напівсухого вина
  • 200 г ожини
  • 300 г йошти
  • 1 ч. л. сухого коріандру
  • оливкова олія
  • вершкове масло
  • 1 ч. л. кайєннського перцю
  • 4 зубчики часнику
  • сіль
Спосіб приготування:

Промити ягідне асорті, помістити в сотейник з товстим дном і залити вином. Поставити на сильний вогонь і готувати до випаровування рідини. Подрібнити до однорідної консистенції ожину і йошту. Розтерти коріандр і перець. Додати до ягідного пюре спеції, оливкову олію і вершкове масло, подрібнений часник і знову поставити на вогонь на 1 хвилину. Пропустити через дрібне сито. 

Заправки для салатів

1. Французький соус

французька заправка

©bbcgoodfood.com

Класичний рецепт на основі олії та оцту. Щоб приготувати таку салатну заправку, змішайте разом:

  • 1 чайну ложку діжонської гірчиці
  • 2 столові ложки білого винного оцту
  • 6 столових ложок оливкової олії
  • по дрібці цукру, солі і перцю.

Вимішайте все це у невеликій мисці або збовтайте у закритій банці. Ідеально для салатів із зелені.

2. Мед і гірчиця

заправка з медом і гірчицею

©bbcgoodfood.com

Солодке і гостре – це ще одне популярне поєднання. Всього декілька інгредієнтів стоять між вами та досконалим салатом! Для приготування розмішайте разом:

• 2 чайних ложки цільнозернової гірчиці
• 2 чайних ложки меду
• сік 1 лимона
• 6 столових ложок оливкової олії
• по дрібці солі та перцю.

Почніть із змішування перших трьох компонентів, і поступово додавайте оливкову олію. Приправи – у кінці. Така заправка добре підійде для салату із курячою грудинкою.

3. Кунжут і соєвий соус

кунжут і соєвий соуус

©bbcgoodfood.com

Якщо ви шукаєте тонкого пікантного аромату, то ця заправка в азіатському стилі буде ідеальною! Просто змішайте разом наступні інгредієнти:

  • 2 столових ложки соєвого соусу
  • 2 столових ложки кунжутної олії
  • 2 столових ложки соку лайма
  • ¼ чайної ложки гострих пластівців чілі
  • 1 чайну ложку меду.

Все це можна покласти у невелику баночку, закрити її кришкою і струсонути кілька разів. Заправка надасть типового східного смаку салатам з куркою.

4. Заправка з петрушки

салатна заправка з петрушки

©bbcgoodfood.com

Ця легка заправка з відтінком часнику добре поєднується з рибою та макаронами, а приготувати її дуже легко. Потрібно змішати разом:

  • дрібно нарізану свіжу петрушку
  • 1 чайну ложку діжонської гірчиці
  • 1 столову ложку оцту шеррі
  • ½ зубчика тертого часнику
  • 3 столових ложки оливкової олії.

Така весняна заправка чудово підкреслить смак салату з овочів та цвітної капусти.

5. М’ятний йогурт

м'ята і йогурт

©bbcgoodfood.com

Що може бути краще, ніж хрусткі шматочки огірків і легкий м’ятний соус? Для його приготування змішайте:

  • ½ невеликого пучка м’яти (грубо нарізаного)
  • ¼ огірка (нарізаного крупними шматочками)
  • 150 г натурального йогурту
  • 1 столову ложку білого винного оцту
  • цедру половини лимона
  • по дрібці солі та перцю.

Така заправка вдало поєднається із грецьким салатом.

Всі ці салатні заправки є найпростішими в приготуванні, але свою кулінарну роль вони відіграють, навіть не сумнівайтеся! Смачного!

Комментариев нет:

Отправить комментарий